dimarts, 9 de juny de 2015

Neteja d'uns pedals Shimano XTFeia temps que no penjava un tutorial, i com que avui tenia feina, m'he liat a fer qualsevol cosa menys ser productiu... L'última cop que vaig desmuntar els pedals va ser per tirar una mica d'esprai desengreixant, netejar i tornar a engreixar... poca cosa més.

Avui, però, m'he enredat una mica més hi he desmuntat tota la part interna, on hi han els rodaments. Poca broma.

Desmuntar les coses és molt senzill, però tornar-les a muntar bé i recordar com i on va cada cosa ja són figues d'una altra panera. Sempre que per primer cop desmunto una cosa, i no tinc el manual tècnic, faig fotos de tot el procès per si, al moment de tornar-ho a muntar, tinc dubtes.


1. Primer de tot hem de desenroscar el pedal del nucli (jo ho he fet sense desmuntar-lo de la biela). Atenció, es desenrosca en sentit contrari. He fet servir una clau fixa del 17 i un tornavís per poder fer una mica de palanca.

2 i 3. Després desenrosquem el cilindre on hi han els coixinets (es desenrosca en sentit normal). Atenció de no perdre cap coixinet (jo en sóc un especialista). Per evitar-ho poso una superfície de paper de cuina per si en cau algun al terra.
Cada pedal porta 12+12 coixinets, i són força petits, així que s'ha de vigilar de tenir-los controlats.4. Estat en el que est trobava el nucli.

5. Netejar bé totes les peces

6. Per evitar perdre coixinets sempre els poso dins un tap de plàstic d'algun esprai gastat i després els netejo fregant-los suaument amb paper de cuina.7. Un cop totes les peces estan ben netes passem a engreixar. Començarem a posar els coixinets de la part interna (la que queda més a prop de la biela).

8. Per tornar a posar a lloc els coixinets (cosa que no és massa fàcil) el que faig és untar bé amb greix per rodaments la zona on aniran i els vaig posant d'un en un. Al estar tot tant greixós es poden anar recol·locant fàcilment. Atenció que amb el calor de la manipulació, el greix va perdent solidés.

9. Important contar que hi hagin tots els coixinets. En la foto sembla senzill però és més petit del que sembla i està tot ple de greix.10. Un cop col·locat el cilindre amb molta suavitat i precisió per evitar que surtin de lloc els coixinets, posarem la petita volandera de plàstic rígid per evitar que es mogui el cilindre i poder col·locar els coixinets de la part externa.
Per anar posant els coixinets d'aquesta part exterior, el que he fet és ajustar una mica el cargol que ferma els coixinets fins al punt que tingui l'espai suficient per anar posant-los d'un en un (amb un escuradents els pots anar movent i recol·locant).

11. Amb tots els coixinets a lloc, anirem collant el cargol i vigilant que no se n'escapi cap. Un cop estiguin tots dins, collarem amb la pressió suficient que quedi travat el rodament i que giri amb suavitat i que no faci joc.

12. Un cop ben ajustat el cargol dels rodaments, ho fixarem amb l'altra cargol roscant-los de manera que hi hagi la pressió justa sobre els rodaments de la que havíem deixat. És important que una de les claus sigui fixa, ja que no hi ha massa espai per roscar-ho. Desmuntar-ho és fàcil, amb una clau anglesa n'hi ha prou, però per tornar-ho a posar bé es necessiten dues claus.13. Per últim, i abans de tornar a posar el pedal, netejarem bé la part interior i exterior

14. Tornarem a roscar el pedal a lloc. Recordeu que el sentit de rosca és invers.

No cal dir que és important engreixar-ho tot bé abans de tornar a muntar-ho tot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada